Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

relax relate release scream


Lemon Jelly - The Shouty track
Algorithm presents void - el grito
Autechre - arch carrier
Bola - aguilla
Boom Bip & Dose One – Viewfinder
Ty - The Nonsense
Receiver - odriscolls curse
Zombie Zombie - When I scream You Scream
Screaming Jay Hawkins - I Put A Spell On You
Sonic Youth - Screaming Skull
Global Goon - Screaming Skull
Subtle - To Cut Yell
Το παρακάτω ήταν ένα γράμμα. Και μια μουσική συλλογή που δεν στάλθηκε ποτέ.
Η ιστορία πάει ως εξής:

Τις προάλλες (δηλαδή πριν κανά χρόνο) άκουσα μετά από καιρό ένα κομμάτι που με είχε σημαδέψει μια ολόκληρη εποχή και ήθελα να στο στείλω: το «Aguilla» των Bola. Θα ήταν ένα ακόμα «μεμονωμένο περιστατικό» αλλά μια σειρά από αλυσιδωτές σκέψεις τελικά οδήγησαν σε ολόκληρο δίσκο. Χωρίς να είμαι καθόλου σίγουρη πως η ανάμνηση είναι σωστή, θυμήθηκα σαν σε όνειρο, πως κάποια στιγμή στην ταινία του Lynch, “Inland Empire” ακούστηκε αυτή η μελωδία από το Aguilla. Είχα ψάξει τότε το soundtrack και δεν είχα βρει κάτι, αλλά την ταινία αρνούμαι να την ξαναδώ γιατί είχα παρα-φοβηθεί. Με τον Lynch τρέμω απ’ το φόβο μου. (Αν και γενικά με θεωρώ ατρόμητη). Το θέμα είναι πάντως, πως στην συγκεκριμένη ταινία είχα μπήξει μια κραυγή – είχα ξεφτιλιστεί. (Δεν τα κάνω τα ρεζιλίκια αυτά στο cinema – πρώτη φορά).
Bola λοιπόν, Aguilla.
και Boom Bip & Dose One: Viewfinder (λίγα χρόνια μετά)

Και μετά, με τις κραυγές και τα ρεζιλίκια θυμήθηκα άλλο ένα (ρεζιλίκι). Όχι σε cinema, αλλά στο bios. Στην ταράτσα, ένα βράδυ, σε ένα πάρτυ γενεθλίων, με πολύ κόσμο, η ώρα ήταν προχωρημένη και μάλλον είχα πιει και κάμποσο, και ξαφνικά μέσα στην κατά τα άλλα αξιοπρεπή (decent) μουσική και αξιοπρεπή ατμόσφαιρα, ακούστηκε το to “arch carrier” των autechre. Το οποίο δηλαδή είναι το αγαπημένο μου κομμάτι τους. Με την πρώτη νότα, έβγαλα λοιπόν μια τέτοια τσιρίδα ενθουσιασμού που με άκουσε όλη η ταράτσα. Νομίζω ότι πρέπει να έφαγα κορόιδεμα αλλά σκο-τι-στη-κα, το arch carrier είναι κομ-μα-τά-ρα. Και δεν νομίζω να το είχα ξανακούσει σε δημόσιο χώρο.

Και μετά, ο συνειρμός με τις κραυγές τρίτωσε, και θυμήθηκα άλλο ένα κομμάτι που λατρεύω, από τη big dada εποχή: Ty “the nonsense”. Είναι νομίζω εξαιρετικό και αξεπέραστο. Ακόμα το ακούω και είναι όπως τότε. Και εκεί μέσα κάπου υπάρχει μια κραυγή απερίγραπτη. (θα καταλάβεις…)

Ε, και μετά πήρα φόρα και είπα αν αυτό το πράγμα είναι συλλογή με θέμα «κραυγές» τότε δεν γίνεται να λείπει το «El Grito». «El Grito» θα πει «η κραυγή» στα ισπανικά. Και αυτή η κραυγή ήταν η καθοριστική στιγμή όταν το 2002 ανακάλυψα τον υπέροχο κόσμο της BBC.

Οπότε κάπως έτσι χώθηκαν το «I put a spell on you» του Screaming Jay Hawkins (επειδή το stranger than paradise είναι ταινιάρα) και το «screaming skull» (για προφανείς λόγους) και το συνονόματο του Global Goon (επειδή κάποτε ήταν συγκάτοικος του Aphex?!) και το «odriscolls curse» των reciever (γιατί, κατάρα είναι αυτή, δεν γίνεται κάποια σχέση θα έχει με κραυγές). Και μετά και μερικά ακόμα.

4 σχόλια:

  1. θα ξανανεβασεις τη συλλογη ?κατι μου εκανε κλικ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Etoimi! H plaka einai oti simera olws tyxaiws pira to 'Awkward' tou Ty kai tin xanathymithika!

    (hmmm..sxedon tyxaio mallon..exei pazari i ninjatune- ola ta vinylia 6 lires..!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. eyxaristv.Moy aresei to blog sou. Real musicholic,alla oxi maniac oso ego kai ayto einai kalo.viva!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. egw fxaristw! kapoia stigmi prepei na xanadw ta links...exoun axristeutei apo tin axristeia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή