Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

kat cut cat


Κάποια στιγμή ήθελα να κάνω μια συλλογή με αγαπημένους καλλιτέχνες και τις γάτες τους. Εντάξει, τα έχουν κάνει και άλλοι αυτά με αγαπημένους συγγραφείς και γάτες αλλά δεν πειράζει…καθένας με τις μανίες του..
Οι δικές μου αρχίζουν και τελειώνουν με τον Sage. Διάβαζα κατά καιρούς στο facebook να γράφει για τις γάτες του «είμαστε στο γιατρό και περιμένουμε στην ουρά για στείρωση», «το αγαπημένο παιχνίδι της γάτας μου είναι το τάδε…» και τελοσπάντων, αν ήταν να αρχίσω μια συλλογή με αγαπημένους καλλιτέχνες και γάτες, αυτός θα ήταν μέσα πρώτος πρώτος. Αλλά δεν θα είναι. Γιατί μου έκοψε τον ενθουσιασμό με τη μία. Του ζήτησα ευγενέστατα να μου δώσει μια φωτογραφία τους και απάντησε αστεία και κοφτά «χαχα, ναι, έχω πολλές ψιψίνες, αλλά φροντίζω να μην φωτογραφιζόμαστε μαζί-πρέπει να τις προστατεύω.» Αυτό. Αλλά Sage, είναι αυτός – δεν μπορείς να τα βάλεις μαζί του. Εμείς τον αγαπάμε. Το μόνο που βρήκα είναι μια φωτογραφία του με χελώνα, που μάλλον είναι εκτός θέματος…
Η αλήθεια πάντως είναι πως η όρεξη για τη συλλογή αυτή μου είχε έρθει με αυτό το video
Το γατί του doseone είναι το κάτι άλλο.
Είναι κούκλα. Κούκλα. Κούκλα. Την λένε Purple γιατί είναι μωβ (βασικά είναι ασημί αλλά εντάξει, μωβίζει) και έχει τη δική της δισκογραφική εταιρία «Α Purple 100».
Υπάρχει ένα ολόκληρο κομμάτι όπου τραγουδάει μαζί με το αφεντικό της, και είναι φοβερό γιατί αυτοί οι δύο πρέπει να συνεννοούνται περίφημα. Και φυσικά στο δίσκο αυτό είναι εξώφυλλο. Απίθανη φωτογραφία και πόζα για το «next top model».
Ο doseone μάλλον ραπάρει έτσι, νιαουρίζοντας, για να καταλαβαίνει η γάτα. Αναρωτιέμαι αν κανείς άλλος καταλαβαίνει τι λέει εκτός απ’ αυτή. Και τους μαθητές του ενδεχομένως.
Στο φοβερό Rapping 4 Money αν ψάξει κανείς για τους στίχους θα πέσει σε μαύρες τρύπες και κενές παρενθέσεις ανθρώπων που έχουν προσπαθήσει να αποκωδικοποιήσουν τους στίχους του και έφαγαν τα μούτρα τους συμπληρώνοντας μια-δυο κατανοητές προτάσεις με μακρόσυρτα «noooo ideeeaaaaaa»…! Ούτε αυτός δεν θα καταλαβαίνει τι στην ευχή λέει εκ των υστέρων.
Θα είχε πλάκα πάντως, όταν ανοίξω αυτό το βιβλίο του, το the Pelt, που μόλις παρήγγειλα,

οι ιστορίες και τα ποιήματα του να είναι κι αυτά γεμάτα παρενθέσεις με «noooo ideeeaaaaaa» και «nooo cluee». Official κυκλοφορία της anticon. Κανονικά. Πάντως έχει μανία με τις γάτες. Έχει κάνει μέχρι και αυτή την not-Garfield σειρά, της yeah ha ha productions (τέλειο όνομα για εταιρεία παραγωγής).
Τελοσπάντων ο doseone είναι το κάτι άλλο. Είναι απίστευτα πολυσχιδής προσωπικότητα. Είναι art statement από μόνος του. Και πέρα από το ότι τρελαίνομαι που νιαουρίζει σαν τον Donald duck, όλες οι εικαστικές του παρεμβάσεις με τους themselves ή τους subtle είναι φοβερές. Αυτή η μανία του με το ριγέ ασπρόμαυρο μ’ αρέσει πάρα πολύ, χώρια που μου θυμίζει τον Daniel Buren και ας είναι τελείως άλλο πράγμα αυτός. Όπως και να’χει αυτός ο «Hour Hero Yes», ο ριγέ-φάντασμα-τύπος, είναι φοβερός.


Και έτσι η συλλογή με τους καλλιτέχνες και τις γάτες τους κατέληξε περισσότερο σε αφιέρωμα στην Purple.

Η φωτογραφία εκείνη, κάτω αριστερά με πεθαίνει. Αν το χέρι του doseone που την κρατά απ΄το λαιμό ήταν δικό μου, θα την είχα πνίξει σίγουρα από μανία. Και εκείνη πάνω δεξιά μ’ αρέσει, αν και δεν είμαι σίγουρη αν είναι η Purple. Αλλά μου φαίνεται κάπως απίθανο και ο Yoni να έχει την ίδια ακριβώς γάτα, εκτός αν είναι τόσο ζηλιάρης.
Οι υπόλοιπες γάτες που μάζεψα, μέχρι ο Sage να με αποθαρρύνει είναι οι εξής: Η πρώτη, η πορτοκαλί αριστερά, είναι του Shadow και εν κινήσει μπορεί κανείς να την δει εδώ.

Η δεύτερη που κοιμάται, η παρδαλή, είναι του Prolyphic. Το τρίτο, το μικρό ψιψίνι που θέλει όταν μεγαλώσει να παίζει με το mpc όπως η Purple, είναι του 2nd Class Citizen. Και η τέταρτη είναι του Herald Foster, ο οποίος εντάξει δεν είναι κανένας πολύ-αγαπημένος μου, αλλά είναι στην ομάδα new cocoon, και εκεί μέσα βρίσκει κανείς πολύ ωραία πράγματα.
Αυτά με τις γάτες δηλαδή.
Και μια μικρή συλλογή.
Λένα Πλάτωνος - Τι νέα ψιψίνα;
A1 People - Cat House
Object Beings - Personal Ad/Work Son/Work Cat
Sj Esau - cat track (he has no balls)
Why? - Lovliest Cat (Reprise)
Themselves - Out in the open (remixed by the notwist)
The Long Lost - Cat Fancy
Sixtoo – The cat walk
Dosh - Steve The Cat
Cecil Otter - Tin man purrs like a kitten
Broadcast - Black Cat
Pram - Cat's cradle
Pram - Track of the Cat
Skanform – Kitty
Skanform - Sleeping Cat
Brian Eno & James - Burn the cat
The Herbaliser – Kittyknapper
Cat Power -Where is My Love

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου