Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Γιατί μ’ αρέσει ο reindeer










Όταν πρωτάκουσα τη φωνή του ήμουν στο μικρό δυάρι της οδού Σαλτέλη που πια δεν υπάρχει. Η επιφάνεια σε τετραγωνικά μέτρα των βινυλίων εκεί μέσα ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα τετραγωνικά του διαμερίσματος. Και όταν λέω «επιφάνεια βινυλίων» εννοώ αυτή που σχηματίζουν οι ράχες τους, όχι τα εξώφυλλα.
Όταν πήγαινα επίσκεψη ήταν συγχρόνως και επιμορφωτικά σεμινάρια, αλλά όταν σου πέφτει πολύ μουσική μαζεμένη μερικές φορές δε θες να ακούς τίποτα. Εγώ τουλάχιστον.
Τελοσπάντων, με το Reindeer, δεν ήταν έτσι. Μιλούσαμε, το θυμάμαι καθαρά, και μάλιστα για κάτι άκρως σοβαρό, αλλά θυμάμαι σταμάτησα να μιλάω και είπα, Χριστέ μου τι είναι αυτό. Και δεν είμαι θρήσκα, αντιθέτως.
Ήταν το FBC fabric & Reindeer σε εκείνη την μικρή υφασμάτινη θήκη.


Ο ιδιοκτήτης του το είχε παραγγείλει από το Norman Records που το σύστηνε όντως ως must have και έλεγε πως ήταν η πρώτη δημοσιοποίηση χρόνων δουλειάς. Φαινόταν νομίζω. Όλα τα χρόνια δουλειάς, ένα προς ένα, φαίνονται σ’ αυτό το «it’s not who you know it’s whom you know».
Είχαν μείνει λίγα αντίτυπα από εκείνη την υφασμάτινη έκδοση, που το tracklisting ήταν σε μια ραμμένη ταμπελίτσα όπως οι οδηγίες πλυσίματος, και το πήρα κατευθείαν.
Το έβαζα σε όποιον έβρισκα μπροστά μου και στατιστικά μιλώντας άρεσε σχεδόν στους πάντες αν και μάλλον με κοιτούσαν περίεργα σαν να είχα προβλήματα μανιοκατάθλιψης.
Στην αρχή μπέρδευα τους δύο James (PHoney + Reindeer) αλλά γρήγορα ξεμπερδεύτηκα. Δεν υπάρχει άλλη φωνή να έρχεται από εκεί πέρα. Και όσο κι αν στον κόσμο αρέσει περισσότερο «ο PHoney που τα χώνει», εμένα με συγκινεί περισσότερο ο άλλος. Ο πιο σκοτεινός κι απ’ το σκοτάδι.

Είχα πάντα το νου μου μήπως και εμφανιστεί ξανά κάποια στιγμή και μετά από κανα δυο χρόνια, είδα μπροστά μου αυτό, στην buttercuts:

'It's not who you know, it's whom you know.'
CD & DVD Jewel case [BUTTXXX]
CD/DVD combination release of the cloth sleeve version of 'It's not who you know, it's whom you know' featuring extra sections originally planned for the first release, but subsequently pulled at the last minute for the sake of clarity. The DVD contains seven remixes of 'Soulsuck' by other producers set to the video, along with the original. The DVD also contains the instrumentals of the whole album as MP3s along with the acapellas and the full script for the album as a PDF.


Τρελάθηκα από ευτυχία και το παρήγγειλα απευθείας. Όταν έφτασε όμως απογοητεύτηκα σφοδρά γιατί μέσα στο φάκελο ήταν μόνο το cd, το ίδιο cd με τα ίδια κομμάτια απλά σε πλαστική θήκη με άλλο εξώφυλλο, αυτό:

Έγραψα κατευθείαν στους buttercuts και η απάντηση τους έφερε μια ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση:

Sorry for the disappointmenet in receiving a CD which you essentially
already have. The problem was the text on the BC website was overlooked and not updated
-due to the costs of manufacturing we decided the double pack with a DVD
was too expensive.


Ουφ… ακόμα το διαβάζω και κάτι με πιάνει…για την ακρίβεια μόλις κοίταξα μήπως τελικά βρήκαν τα λεφτά και το έφτιαξαν – η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.
Εν πάσει περιπτώσει, ο τύπος που μου απάντησε μου έστειλε όλα τα remix του soulsuck ως αποζημίωση. Το cd φυσικά δεν το επέστρεψα, το χάρισα σε κάποιον που του άρεσε όσο του άξιζε.

Τελοσπάντων, η συνέχεια είναι πως το καλοκαίρι που πέρασε ο Reindeer εμφανίστηκε στην milled pavement με νέα συνεργασία με τον lmntl819 (είπαμε, δεν είναι όνομα αυτό για να το θυμάσαι…) και από δω και πέρα η ιστορία είναι γνωστή. Ο chukchee μου το έδωσε λίγο νωρίτερα από το έγκαιρα και το λάτρεψα όλο, από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Όταν βγήκε φυσικά και το πήρα και εκεί κάπου μπερδεύτηκα γιατί το εξώφυλλο, σε αυτούς του κοκκινοπούς τόνους, ταίριαζε τέλεια με εκείνο με τους πρασινωπούς και καθόλου με το υφασμάτινο. Αλλά κανείς δεν μπορεί να τα έχει όλα υποθέτω.

Τώρα, οι δύο James, έχουν καινούριο κομμάτι στο myspace, το Mothers calls of tea και άλλο ένα το «φέρε και το φίλο σου μαζί» (Bring deine freunde mit) εδώ.
[έχουν άπειρα myspace όλοι αυτοί μαζί: decorativestamp, jamesphoneyjamesreindeer, fbcfabricandreindeer, lmntl819reindeer, jamesreindeer]
Φυσικά μ’ αρέσουν όλα. Ό,τι και να κάνει ο reindeer μ’ αρέσει. Η συνεργασία του με τον 2econd Class Citizen είναι επίσης φανταστική. Όλο το album
A World Without του 2econd Class Citizen είναι φοβερό. Μια μέρα το άκουσα μέσα στο Metropolis, στην Πανεπιστημίου και έμεινα εντελώς έκπληκτη.
Δεν το πολύ-χωνεύω το Metropolis και είχα αιώνες να πατήσω εκεί μέσα, αλλά ίσως το αδικώ τελικά. Βέβαια, μετά έμαθα ότι ο 2econd class παιζόταν και στο ραδιόφωνο οπότε ίσως να έχει τη διασημότητα που του αξίζει.

Τελοσπάντων, το post αυτό έχει άλλο θέμα.
Kαι θα στοιχημάτιζα ότι reindeer στο ελληνικό ραδιόφωνο δεν πρόκειται να ακούσω ποτέ…

4 σχόλια:

  1. Ίσως το καλύτερο post για το ξεκίνημα της χρονιάς..Καλή blogiki χρονιά λοιπόν.
    MADRUGADAAAAAAAAA!!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέσα στο τοπ 10 του 2009 του 2econd class citizen! Παιζόταν 2econd class citizen στο ραδιόφωνο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. hej! den einai poly wraio?!
    mou eipan oti to akousan sto ert3(thessaloniki diladi)to "on emptyness"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όντως καταπληκτικός δίσκος..και σε live θα 'ναι ακόμα καλύτερος.. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή