Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

El-P & Sole = ♥

Στις 2 Φεβρουαρίου o El-P με ένα γράμμα-απάντηση προς όλους ανακοίνωσε τελικά πως η definitive jux μπαίνει σε χειμέρια νάρκη, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας.
Στις 9 Φεβρουαρίου, μια εβδομάδα μετά ακριβώς, ο Sole ανακοινώνει πως εγκαταλείπει την Anticon.
Εδώ, η μνήμη επαναφέρει ένα κομμάτι του Sole με τίτλο “dear Elpee”.
Το πρώτο τσεκάρισμα δείχνει πως το κομμάτι αυτό είναι το Track 1 από την κυκλοφορία abr0001 της Anticon [το 12’’ Anticon Presents Hip-Hop Music For The Advanced Listener (1999)].
Και η φαντασία λέει, αυτό είναι, ο Sole και ο El-P συμμαχούν, εγκαταλείπουν τα δημιουργήματα τους και κάνουν μαζί νέο project.

Όμως όχι. Η ιστορία πάει αλλιώς.


Το “dear Elpee” δεν είναι ερωτικό γράμμα του Sole στον El Producto. Αντιθέτως.
Είναι η αρχή ενός battle –την αρχή πιθανότατα την έκανε ο El-P, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν έχει πολύ σημασία πια.
Στο diss του, ο Sole τον κατηγορεί για τον αυτό-προσδιορισμό του ως «independent as f**k», πράγμα που θεωρεί άκρως υποκριτικό αφού τότε οι Company Flow κυκλοφορούσαν στην Rawkus Records [η Rawkus Records χρηματοδοτούνταν από τον υιό του Rupert Murdoch - μεγιστάνα και κατόχου πολλών εταιρειών μεταξύ άλλων και της Fox – εξού και το ευφυές λογοπαίγνιο του Sole « independent as Fox» ως απάντηση στο «independent as f**k».]
Γενικά ο Sole, με καταγωγή από την Ανατολική ακτή, αλλά έχοντας μεταναστεύσει στην Δυτική, θεωρεί πως ο El-P και η παρέα του σνομπάρουν ο,τιδήποτε έξω από τη Νεοϋορκέζικη σκηνή και κάτω από τον ορισμό του independent τελικά παίζουν το παιχνίδι του μάρκετινγκ με λίγο πιο σοφιστικέ ύφος. Εξάλλου ο Brooklyn-έζος “our nigga” –εντελώς λευκός - El-P, έχει ευτυχώς δίπλα του, ως συνιδρυτή της Def Jux, τον Amaechi Uzoigwe, με κάμποσα πτυχία Φιλοσοφίας και Αγγλικής Λογοτεχνίας από το πανεπιστήμιο του Michigan.

Εν πάσει περιπτώσει, ο αγαπητός El-P απάντησε στο “dear Elpee”με το “Linda Tripp” το οποίο έχει το «φοβερό» εύρημα να σαμπλάρει μια τηλεφωνική συνομιλία των δύο τσακωμένων, στην οποία φαίνεται πως πήγαιναν κάπως να τα βρουν. Η φωνή του Sole να λέει «I don't want beef with you guys-I love Company Flow» χρησιμοποιείται άκρως ειρωνικά, ε, οπότε η μάχη δεν πολυτελείωσε.
Τουλάχιστον, πέντε-έξι χρόνια μετά, είναι μάλλον λογικό οι υπόλοιποι της Anticon, να μην ασχολούνται και πολύ με την ιστορία. Ο Jel λέει πως η κόντρα με τα χρόνια καταλάγιασε και τώρα πια μιλιέται με τον El-P. Και ο Yoni Wolf δήλωνε πως δεν έχει καν ιδέα για την όλη ιστορία. Τελοσπάντων, η φάση φάνηκε να τελειώνει κάποια στιγμή με ένα e-mail «dear Anticon» του El-P [αν βέβαια το google θεωρείται έγκυρη πηγή-που δεν είναι] που έλεγε:

Dose: It was really cool hanging out with you in Europe. You're a cool eccentric artist; keep doing what you're doing I like that.
Sole: I just heard a few tracks off of Selling Live Water and it was really fucking cool. I'm glad you're not doing any throwback to old school hip-hop like everyone else.
You guys are doing your own thing and I respect it.
Keep it up.
Respect,
El-P

Οπότε, τέλος με τα γράμματα.

Το φοβερό είναι πάντως πως οι δυο τους, ο ένας βρισκόμενος στην ανατολή και ο άλλος στη δύση, ιδρύουν γύρω στο 1999 δύο ανεξάρτητες εταιρίες που μάχονταν για το ποια είναι πιο independent, που και οι δύο είναι hiphop αλλά όχι τόσο hiphop, που πειραματίζονται βγάζοντας υβρίδια του hiphop, και που τελικά αποφασίζουν να αφήσουν τα δημιουργήματα τους την ίδια βδομάδα, μετά από μια ολόκληρη δεκαετία. Ευτυχώς, δεν αφήνουν τη μουσική αλλά αφήνουν τα label τους και σε δύο γράμματα (πάλι) που έχουν αρκετή μελαγχολία ή έστω την προκαλούν, κάνουν μια σχετική απολογία και κάποια σχέδια για το μέλλον.
Η αποχώρηση του El-P ήταν μάλλον έκπληξη (για μένα τουλάχιστον που δεν ήξερα και πολλά για τα εσωτερικά της Def Jux). Στο γράμμα του λοιπόν εξηγεί πως αφήνει τη θέση του ως artist director για μια full time δουλειά καλλιτέχνη και παραγωγού. Δεν δίνει και πολλά στοιχεία για το μέλλον αλλά τουλάχιστον δηλώνει πως η εταιρεία δεν κλείνει, αλλά αλλάζει. Εκεί πέφτουν και διάφορα cliché για την νέα εποχή στη μουσική βιομηχανία και το πόσο έχει αλλάξει δέκα χρόνια μετά, ευχαριστεί τους συνεργάτες και το κοινό του από τα βάθη της καρδιάς του και, αυτό είναι.

Η αποχώρηση του Sole μάλλον δεν ήταν τόσο αιφνίδια. Το μόνο που ξαφνιάζει ίσως είναι που αποφάσισε να το ανακοινώσει δημόσια εν μέσω της περιοδείας του στην Ευρώπη. Βέβαια, το Plastique, βγήκε από την Fake Four Inc. και αυτό ίσως θα έπρεπε να αφήσει κάποιον να αναρωτιέται…
Και στην ευρωπαϊκή του περιοδεία (χθες ήταν η τελευταία συναυλία στη Lyon) από τα βινύλια και τα cd του προς πώληση, κανένα δεν ήταν της anticon.
Ο Sole είχε εγκαταλείψει το πόστο του στα οργανωτικά από καιρό, από το 2001, όταν ο Baillie Parker έγινε το 8ο μέλος στην ιδρυτική ομάδα με το μυρμήγκι και ανέλαβε δουλειά manager οπότε και οι υπόλοιποι είχαν πιο πολύ χρόνο για τις μουσικές τους. Από τότε μάλλον έχουν αλλάξει πολλά.
Στο δικό του αποχαιρετιστήριο γράμμα, οι αναφορές του σε αλλαγές περιορίζονται σε cliché - σχεδόν όπως και ο El-P – για τη μουσική βιομηχανία. Μια σχετική νοσταλγία για την εποχή που οι άνθρωποι αγόραζαν βινύλια στα δισκάδικα.
Όμως, κάποια στιγμή, λίγους μήνες πιο πριν, τα σχόλια του για τις αλλαγές μετά από μια δεκαετία στην anticon, ήταν λίγο πιο προσωπικά:
"It's not my label anymore. I'm just one voice in it, and I try to contribute as meaningfully as I can to it"
Θα προτιμούσε η Anticon να έχει ένα πιο «rap profile» και παραδέχεται ότι του λείπει η αίσθηση της ομάδας.
"Do I wish it was still a crew? Yeah. I miss that. To me, that's what it's all about. But when you're married, you don't want to be hanging out all the time. You want to be home, making a stew and watching Heroes."

Εντάξει, ο Sole μπορεί να είναι παντρεμένος χρόνια και να ζει στο Denver δουλεύοντας ως τεχνικός υπολογιστών, αλλά μόνο αυτήν την εικόνα δεν έχει. Δεν είναι η εικόνα του αμερικάνου husband. Δεν νομίζω καν να αντέχει την Αμερική. Δεν ξέρω ούτε γιατί έφυγε για δυο χρόνια για την Ισπανία.
Η ιδεολογία του πάντως είναι αποτυπωμένη στους στίχους του -είναι σίγουρα ο πιο πολιτικοποιημένος από τους anticon- και ίσως αυτό να είναι και μια από τις βασικές του διαφορές με την μορφή που έχει το label σήμερα. Ο Shaun Koplow, που ανέλαβε τη θέση του Parker το 2007, μιλώντας για την αποχώρηση του Sole, δηλώνει φυσικά πως θα μείνουν φίλοι, αν και η βασική τους διαφορά είναι πως ο ίδιος δεν πιστεύει στις μεγάλες πολιτικές αναφορές στη μουσική.
Τελοσπάντων, ήθελα να είναι κάπως ισότιμα μοιρασμένο το post στις δυο αποχωρήσεις του μήνα, αλλά δεν τα πολυκατάφερα. Φταίει σίγουρα η σχετική μου άγνοια για το θαυμαστό κόσμο της definitive jux αλλά και η επήρεια από το τελευταίο live του Sole που είδα πριν λίγες βδομάδες στο Μιλάνο. Μιλάω πολύ, αλλά αν με άφηνα κι άλλο ελεύθερη θα μίλαγα γι’αυτόν περισσότερο. Eίναι συγκινητικός. Πάνω και κάτω απ’ τη σκηνή.
Ουφ.

7 σχόλια:

  1. Η διαμάχη ανάμεσα σε αυτούς τους δύο μπήκε πρόσφατα στα 50 Μεγαλύτερα hip hop fails.

    http://best.complex.com/lists/The-50-Worst-Hip-Hop-Fails-Of-All-Time/sole-bows-down-to-company-flow

    Όσον αφορά τις αποχωρήσεις των δύο πραγματικά κρίμα. Ειδικά οι παραγωγές του El P θα μου λείψουν από μελλοντικά Def Jux albums (αν αξιωθεί να ξαναβγεί τίποτα από εκεί)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mόλις ανακάλυψα ότι αυτό το post με τίτλο
    El-P & Sole = ♥ αναρτήθηκε 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ!!
    life is strange...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. apo def jux duskolo na ksanabgei kati, me tin kukloforia apo camu-tao mesa ston augousto mallon kleinei o kuklos tis.
    o el-p pantws mia xara paragwgikos paramenei, k live kanei k kainouria douleia stis arxes augoustou kukoforei (auto tou eleipe..):

    http://el-p-weareallgoingtoburninhell.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έκανε και το remix στο κομμάτι του Bieber. Nice, nice. Μπράβο El Producto και σ'ανώτερα!

    http://www.hiphop.gr/forum_topic/438364

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. a, kala! egw agnoousa tin yparksi autou tou Justin Bieber.
    Thanx for the insight!

    aman re el-p wres wres...!
    www.youtube.com/watch?v=-E8WOWEPttU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. aaaaaahahhaha!
    ti einai auto?
    :-D

    ti na kanoume?..i def jux pernaei oikoniki krisi!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @b-trace

    Ο El P θές να πείς. Τα είπε όλα για Def Jux το άρθρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή