Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Sufi said...


Υπάρχουν περίοδοι στη ζωή ενός ανθρώπου που είναι πολύ κολλημένος με αυτά που ακούει. Εμένα μάλλον αυτές οι περίοδοι διαρκούν όλη μου τη ζωή. Εν πάσει περιπτώσει είμαι άνθρωπος με μανίες.
Το καλοκαίρι που πέρασε, περνούσε ήσυχα με strange famous, anticon και τα παράγωγα αυτών μέχρι που ένα βράδυ άκουσα αυτό.
Βρέθηκε στο Inbox μου μια μαύρη νύχτα ξενυχτιού και η αλήθεια είναι πως είναι περίεργο που έκατσα και το άκουσα. Συχνά δεν ακούω ό,τι μου στέλνουν. Είπαμε, μανίες. Αυτό που έπαθα λοιπόν όταν άκουσα το holidaze είναι αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα του ότι πρέπει να παραδεχτείς ότι είσαι κολλημένος. Δεν είχε καμία σχέση με τα μουσικά μου ακούσματα (της εποχής έστω) αλλά κατάλαβα ότι κάτι υπάρχει εκεί έξω που το αγνοώ. Ήταν η φωνή που έρχεται από την έρημο.
Οι επόμενοι μήνες αφιερώθηκαν στην αναζήτηση υλικού, μουσικού και ιστορικού (σε διαλείμματα από την αναζήτηση salem).
Όσο οι έρευνες προχωρούσαν τόσο τα δεδομένα εμπλέκονταν περισσότερο και τα ονόματα του Gonja Sufi αυξάνονταν εκθετικά. Gonja Sufi – gonjasufi - gOnj@$ufi - Sumach - Sumach Valentine - Mach Eddie - Mach Eddy – Kilowattz – ThaNOK (τα δύο τελευταία είναι απλά side-projects)


Εκεί κάπου άρχισε και η δική μας φαντασία να συμπληρώνει τα κενά της ιστορίας του φαντάσματος του Gonja. Στην αλυσίδα μυστηριωδών καταστάσεων σημαντική ήταν η στιγμή της κυκλοφορίας του πρώτου 7’’.
Το ότι ο Gonja θα κυκλοφορούσε στην warp records είχε διαρρεύσει από καιρό, αλλά όλα έγιναν κάπως ύποπτα. Τα newsletter της warp εκείνου του μήνα είχαν όλες τις αναμενόμενες κυκλοφορίες για το επόμενο τρίμηνο, κάνοντας καλά τη δουλειά που έχουν μάθει πια να κάνουν στον τομέα του promotion. Ο Gonja Sufi πουθενά. Κι όμως, την επόμενη μέρα, ο ίδιος ο Gonja (ή το φάντασμα του) ανακοίνωσε στο facebook ότι στο norman records πωλούνται 100 συλλεκτικά 7’’ μαζί με το προσευχητάρι. Στο Bleep τίποτα. Στο site της warp τίποτα. Και στο norman records sold out. Ήταν μια δύσκολη νύχτα. Και η πιστωτική μπλοκαρισμένη λόγω ύποπτης κίνησης στο λογαριασμό. Βρέθηκαν δύο holidaze στο e-bay και ευτυχώς έμειναν εκεί μέχρι οι τράπεζες να κάνουν το θαύμα τους.
False alarm: η bleep ωραιότατα την επόμενη ανακοίνωσε την επίσημη κυκλοφορία 700 x7’’. Χωρίς newsletter. Τίποτα.
Κάτι δεν πάει καλά. Ή πάει, αν ισχύει η εξής παρανοϊκή ιστορία επιστημονικής φαντασίας:
Ο gonja sufi είναι ο άνθρωπος που έχει την warp. Την warp records, ναι.
Ο gonja sufi μια βροχερή μέρα του 1989 στο βροχερό Sheffield, ίδρυσε την warp. Ο άνθρωπος από την «ανεμοδαρμένη έρημο της Καλιφόρνια», «η φωνή από το πουθενά, η στοιχειωμένη και αλλόκοτα φιλόξενη» είναι ο άνθρωπος κλειδί πίσω από όλα. Δεν ξέρω τι σχέση είχαν οι Steve Beckett και Rob Mitchell με την ιστορία, αλλά υπάρχει μια σειρά από σκοτεινά σημεία συνωμοσίας που φτιάχνουν ένα ωραίο μυθιστόρημα:

1. To νέο φυντάνι της warp o Flying Lotus κυκλοφορεί το debut lp του με τη συμμετοχή ενός τύπου από το πουθενά με πατημένα τα σαράντα. Το αποτέλεσμα: Testament.
2. Μετά την κυκλοφορία (του Flying Lotus) ο άνθρωπος από το πουθενά επιστρέφει στο πουθενά.
3. Ξαφνικά η warp -από τις μεγαλύτερες-κυνηγούς ταλέντων παγκοσμίως- αποφασίζει να κυκλοφορήσει το δίσκο αυτού του τύπου. Χωρίς promotion, χωρίς audio preview στο site της, ενώ για τους άλλους της καλλιτέχνες ξέρεις μέχρι και πότε θα κυκλοφορήσει η μεθεπόμενη δουλειά τους.
4. Ο Gonja όλως τυχαίως κυκλοφορεί το 1ο του σινγκλάκι στα 20 χρόνια της warp και σαν να μην έφτανε αυτό η 1η κυκλοφορία της εταιρίας για το 2010 είναι άλλο ένα 7’’ του Sufi (Kowboys&Indians/My only friend). Σημάδια.
5. Κεφάλαιο Gaslamp Killer. Συμπαραγωγός στο αναμενόμενο lp της 8ης Μαρτίου. Τον τελευταίο χρόνο έχει διαρρεύσει στο δίκτυο ένα cd φάντασμα του Gaslamp, με το εξώφυλλο του και τα όλα του -για το Teasers μιλάω- που τα περισσότερα κομμάτια του “ featuring GonjaSufi ” είναι τελικά και κομμάτια του επίσημου «Α Sufi and a Killer». Μια χαρά διαφήμιση. Το Teasers δεν υπάρχει. Αλλά για φάντασμα τα πάει καλά: 14,467 plays (560 listeners) στο last.fm. Βέβαια ο Gas-lamp δεν είναι φάντασμα, αλλά ένα φτωχό παιδί από την πόλη με τις λάμπες γκαζιού-το San Francisco. Πολύ βολικό.
6. Κεφάλαιο live: Ποιος έχει δει τον GonjaSufi; Γιατί ο κύριος Sufi δεν έχει προγραμματίσει live για την παρουσίαση του καινούριου του δίσκου και πως το επιτρέπει αυτό η warp; Οι Autechre με αναμενόμενη κυκλοφορία στις 22 Μαρτίου έχουν ήδη ανακοινώσει τις ημερομηνίες για την Ευρώπη.
7. Επιπλέον το όλο χίπικο παρουσιαστικό του Sufi με όλη του την αγάπη για τη yoga και την yogananda swami δεν ταιριάζει καθόλου με το ίματζ της warp. Σωστά;
8. Και δεν παρα-είναι το να γράφει εκστατικά γι’ αυτόν μέχρι και η Guardian; “Contender for album of the Year: New Warp signing Gonjasufi’s A Killer or a Sufi is a cosmic headtrip sounding like –hyperbolic comparison alert!- Screamin’ Jay Hawkins covering MIA, as remixes by Portshead. In a good way.”
9. Κεφάλαιο «sufi says..»: το επίσης περίεργο είναι ότι η warp δεν τονίζει τόσο τις μουσικές του ικανότητες όσο το να του πλέκει ένα μύθο περί «σοφίας». Όλα αυτά τα «sufi says» «sufi said» «sufi will say» περισσότερο θυμίζουν θρησκευτικό ηγέτη. Το νέο του site που μόλις χθες βράδυ δημοσιεύτηκε, συγκεντρώνει όλες τις σοφίες του στο twitter, στο facebook και στο tumblr κάτω από τον τίτλο «sufi said», φυσικά όλα αυτά με μια γραφιστική αισθητική που σκοτώνει.
(μεταξύ μας, το site είναι τέ-λει-ο . πεθαίνω.)
Ο Sumach Valentine γεννημένος και μεγαλωμένος στα όμορφα παράλια του San Diego, επαναπατρισμένος στην έρημο της Νεβάδα την άνοιξη του 2006, θα μας πει τώρα πως το συμβόλαιο του με την warp είναι εκπλήρωση ενός ονείρου “την πραγματοποίηση του οποίου αποδίδει στην πρακτική της yoga”; Γιατί αυτά κυκλοφορούν στο μοναδικό ‘σαν βιογραφικό σημείωμα’ που έχει διαρρεύσει.
Όχι. Δεν γίνεται.
ps : πεθαίνω για gonjasufi.

25 σχόλια:

  1. garamond said that sufi said...
    gonjaYOsufis...ta spaei to post!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ontos perierga ta pramata me ton gonja..
    i apla na einai auto pou les..ena promotion pio eggefaliko..maybe
    eimai xaroumenos pantos pou eiami enas apo tous 700 kathoti einai polli omorfi kikloforia k prosegmeni me to proseuxitiri k to ekswfylaki pou thimizei rare paliatzoura pou ksethautike apo to pouthena..
    exete to nou sas k psakste gia ta side project pou exei me kati allous typous pou paizei VROMIKA komatia gemata skoni k mavrila!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. aaa!!! euxaristw anwnyme anthrwpe!!-eisai to prwto mou anwnymo sxolio!! :-)
    skoni & maurila: ti allo na zitisei kaneis?!
    ps: sto last.fm yparxoun idi gyrw stous 10 listeners tou "A Sufi and A Killer"... gkrrr!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απίθανο ποστ man ,σε πειράζει να βάλω το link σε ένα ποστ για το sufi and the killer στο blog του Paranoise?

    check paranoiseradio.blogspot.com

    πολύ ωραίο το blog!!!thanx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ωχ ωχ συγγνώμη για το man το garamond με παρέπεμψε σε άντρα δεν ξέρω γιατί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. :-D γιατί να με πειράζει?!δε με πειράζει!
    είμαι πολύ cool, man! :-P
    i'll check paranoiseradio right away,
    thanx!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. hello...poly wraio post, phga gia comment alla vghke ligo megalo opote tha to diavaseis edw:

    http://plugheadblog.blogspot.com/2010/02/re-gonja-sufi.html

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ws mythistorima einai akomh kalytero ;-)

    xeromai pou s'arese to "friday night special"

    keep in touch! (twra pou allhlo-akolouthiomaste)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τρομερός δίσκος. Παραδόξως συμφωνεί και το pitchfork!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. γεια!
    εδω κ καμια βδομαδα περιπου επαθα το ιδιο ακριβως..
    ανακαλυψα a sufi and a killer..
    ΣΟΚ.
    οι ακουστικοι μου αισθητηρες σε απανωτους οργασμους..
    χθες,ψαχνοντας για πληροφοριες ανακαλυψα το ποστ σου..
    ΣΟΚ.

    πριν απ ολα αυτα ισως θα πρεπε να αναφερω πως τον τελευταιο καιρο ο,τι κολλημα εχω..ειναι γεννημα ή/και θρεμμα της warp..
    αυτα.
    ΣΟΚ.
    bless u.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. gonjasufi: Σοκ + Δέος !
    Πολύ αστείο το/η Μασκαριλίκη - με "ήττα"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ομορφο blog,ψαγμενο'θ τ σκαλισω οταν θ χω χρονο
    για περισσοτερα διαμαντια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. euxaristw! ta thetika sxolia kanoun kalo stin ugeia (mou)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το πιο συγκλονιστικό άλμπουμ των τελευταίων ετών.
    Αν μπεις στο λαβύρινθο του δεν ξαναβγαίνεις...
    http://artoftraveller.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μεγάλος δίσκος! Πολύ μεγάλος!
    Gonjasufi και τα μυαλά μπιγμένα στη ψυχεδέλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Btw το άρθρο μάμησε. Props

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Επίσης οφείλω να σας παραθέσω μέρος συνέντευξης του τυπά στο pitchfork

    Pitchfork: How did you hook up with Warp?

    G: Through Flying Lotus. But I wasn't recording to get signed to Warp, I was just doing it 'cause this is what I love to do. When people say, "Yeah, [signing with a label] can change you," that shit's true. I signed with Warp in late 2008 and it's been the hardest thing on me creatively. After I got signed, I didn't record shit for a year. I was like, "OK, fuck it, I made it! Now let me smoke a bunch of weed and chill the fuck out." It took me eight months to mix the record. [Warp co-founder] Steve Beckett was like, "What the fuck's taking you so long? This shit should've been out a year ago." But now I'm about at a spot where I'm comfortable with the place I'm in.

    http://pitchfork.com/news/38024-rising-gonjasufi/

    Απλά ενημερωτικά, τώρα αν μας κοροϊδευει και ο ίδιος, μαγκιά του :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Mixali thanx gia ta kala sou logia!
    Kai gia to apospasma tis synenteuxis pou kolaei ganti.
    (o kyrios Sufi mporei na leei o,ti thelei,emeis omws xeroume kalytera! apo pote ta fantasmata dinoun synenteuxeis??!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. idou kai ta links apo Sumach + Kilowattz mazemena:
    http://www.mediafire.com/?wtoickghymz
    http://www.mediafire.com/?nnvdmtjtmkd

    ΑπάντησηΔιαγραφή